5 tips på vinterføre

Kjøring på vinterstid krever forberedelser av både deg og bilen din.

Nysnø, is og underkjølt regn

Hvert år holder produktkonsulent Peter Mørk (39) glattkjøringskurs for forhandlerne i Mitsubishi på Golsfjellet i Buskerud.

– Målet er å gi dem den nødvendige erfaringen og kunnskapen om hvordan de best kan hjelpe kundene deres gjennom vinteren i deres nye Mitsubishi. Spesielt arbeider vi med det unike firehjulstrekksystemet til for eksempel Outlander PHEV.

39-åringen fra rallybygda Spydeberg kan med andre ord en ting eller to om hvordan man best skal takle ulike forhold på veien.

Her er derfor Peters beste tips til hvordan du kan gjøre vinterens bilkjøring så behagelig og sikker som mulig.

1) SJEKK AT BILEN DIN ER KLAR FOR VINTEREN

– Det er ikke bare dine egne kjøreegenskaper som er viktige når du skal ut på glatta. Bilens tilstand er helt avgjørende. Peter anbefaler spesielt å sjekke at alle lys fungerer optimalt, samt at mønsterdybden er innenfor kravene (NAF anbefaler minimum fire millimeter). Dekktrykket må være korrekt, og det er også lurt å vaske frontruten fra innsiden for å unngå gjenskinn. Sjekk også at olje, frostvæske og bremser er i orden og ellers bør man selvfølgelig følge serviceprogrammet for sin bil.

2) FORBERED DEG PÅ AT TING KAN SKJE

– Som regel går det meste fint, men dette tipset er for den ene gangen ting faktisk ikke gjør det. Som hvis du kommer ut for en skikkelig storm og blir «innesperret» i bilen. Da er det fint å ha med seg litt mat, vann og et varmt pledd. Et førstehjelpsskrin bør ligge fast i bilen og du bør vite hva dette inneholder. Kjører du elbil bør du være obs på rekkevidden til bilen din i kulda – spesielt hvis noe uforutsett skjer.

3) TENK DEG GJENNOM MULIGE SITUASJONER

– Om du på forhånd har tenkt igjennom hvordan du kan løse en del situasjoner, er sannsynligheten større for at du holder hodet kaldt når situasjonen først inntreffer. Får du for eksempel sladd på bilen, ikke trykk inn bremsen slik at du låser hjulene, men slipp heller gassen og prøv å få igjen kontrollen på bilen. Husk at bremselengden økes betraktelig når det er glatt. Avpass farten inn mot kryss, fotgjengeroverganger og i svinger. Ta det rolig i svingene. Hard akselerasjon og nedbremsing kan bidra til at bilen mister veigrepet.

4) GJØR DEG KJENT MED BILENS SYSTEMER

– Moderne biler har sikkerhetssystemer som hjelper deg med å takle føret best mulig. Når det gjelder vår Mitsubishi Outlander PHEV er den satt opp med et fire-hjulstrekksystem, Super All Wheel Control, som er hentet fra rallysatsningen til Mitsubishi. Det viktige med systemet er at det styrer hvert av de fire hjulene. Det vil si at hjulene vil akselerere eller bremse automatisk for å gjenvinne eller opprettholde kontroll på veien. Er du eier av en bil som tilbyr flere kjøremoduser så sett deg godt inn disse. Outlander PHEV har blant annet en «snow»-funksjon som gir bedre veigrep på snødekte veier. Skal du opp den bratte og ulendte bakken til hytta har du god nytte av «4WD Lock»- funksjonen hvor du blir dratt oppover med jevn kraft i alle fire hjulene.

5) FINN UT AV HVA SLAGS FØRE DET ER

I tillegg til tipsene over oppfordrer Peter Mørk deg til å ta hensyn til, samt være klar over, hvilket føre man faktisk skal ut i.

– Mange setter seg i bilen uten å vite ha tenkt gjennom om det faktisk er glatt ute. Så ta en titt på asfalten, termometeret og kjenn etter om luftfuktigheten er høy. Og kjør etter forholdene. God tur!