Foto: Kyle Meyr

Når reisen er målet

Norges fineste bilturer

Norge er ditt nærmeste ferieland og byr på en rekke spektakulære og fantastiske bilturer.

Norges unike satsning på Nasjonale turistveger vekker oppsikt internasjonalt. Vi har veger med utsikter og arkitektur som tar pusten fra selv den mest bereiste globetrotter.

Undervegs er tilbudet av lokal mat, råvarer og drikke av høy klasse, som frukt og bær du kan kjøpe langs vegen, eller dagsfersk fisk du kan nyte på restaurant. I tillegg er det mange ulike aktivitetstilbud for store og små langs rutene.

Turene vi har samlet her er et utvalg av våre favoritter. Det finnes mange flere bilturer i Norge som er verdt å kjøre, selv om de ikke har status som Nasjonal turistveg.

Atlanterhavsvegen

Atlanterhavsvegen er kanskje den mest ikoniske turistvegen, benyttet i utallige reklamefilmer og filmet av selveste Top Gear.

Atlanterhavsvegen bukter seg over syv broer helt ute i havgapet på Nordvestlandet, og har blitt kåret til verdens vakreste biltur av internasjonale medier.  

Vegstrekningen er 36 kilometer lang, og går mellom Kårvåg og Bud som et alternativ til strekningen Molde-Kristiansund.

Aller mest spektakulær er vegen i skikkelig ruskevær, når bølgene omtrent skvulper inn i vegbanen. Med en slik beliggenhet er fiske en populær aktivitet – her er du rett i matfatet!

Et populært spisested på Averøy er Bjartmars favorittkro som serverer god mat laget av ferske lokale råvarer, og den verdensberømte osten fra Tingvollost. En tur ut til det gamle fiskeværet Bud kan også anbefales. 

36km

VEGSTREKNING

Atlanterhavsvegen er 36 kilometer lang, og går mellom Kårvåg og Bud som et alternativ til strekningen Molde-Kristiansund.

40min

Å KJØRE

Vegen tar ca 40 min å kjøre fra ende til annen.

7stk

BROER

Atlanterhavsvegen har 7 broer, fra den laveste "Lille Lauvøysund bro" på 3 meter (seilingshøyde) til den høyeste "Storseisundet bro" på hele 23 meter (seilingshøyde).

Aurlandsfjellet

Aurlandsfjellet er en klassisk «fra fjord til fjell» veg, og en stopp ved det ikoniske utkikkspunktet Stegastein er obligatorisk. Magesuget er garantert om du tør å våge deg ut og kikke over kanten.  

Vegstrekningen er 47 kilometer lang, og går over fjellet mellom Lærdalsøyri og Aurlandsvangen, med et toppunkt på 1306 meter over havet. 

Vegen over fjellet er vinterstengt, men til utsiktspunktet Stegastein er det åpent hele året. 

Med en beliggenhet midt i en av reiselivsnorges indrefileter, Sognefjorden, kryr det av opplevelser for store og små. En togtur med historiske Flåmsbanen, eller tur på fjorden med båt eller ferge gir garantert minner for livet. 

Lokale råvarer som moreller og epler selges i boder langs vegene, og ferskere blir det ikke. 

47km

VEGSTREKNING

Nasjonal turistveg Aurlandsfjellet er 47 kilometer lang, og går over fjellet mellom Lærdalsøyri og Aurlandsvangen.

1306moh

HØYDEMETER

På reisen vil du på toppunktet befinne deg på hele 1306 meter over havet.

Gaularfjellet

Gaularfjellet kan nesten kalles en godt bevart hemmelighet, enn så lenge.

Den spektakulære rasteplassen og utsiktsplattformen med det betegnende navnet Utsikten åpnet i 2016, og har satt Gaularfjellet på listen til mang en arkitekturinteressert.

Utsikten byr på storslått utsikt over et frodig og vakkert landskap, omkranset av 1500 meter høye fjell og dype dalfører der den balanserer på kanten av fjellet.

Nasjonal turistveg Gaularfjellet er 114 kilometer lang, mellom Balestrand-Moskog og mellom Sande–Eldalsosen, så den tar noen timer å kjøre. 

Et godt utgangspunkt for turen er Balestrand ved Sognefjorden hvor tiden før og etter kan tilbringes ved attraksjoner som Ciderhuset eller Sognefjord akvarium, eller et bad i fjorden.

114km

VEGSTREKNING

Vegstrekningen er 114 kilometer lang, mellom Balestrand-Moskog og mellom Sande–Eldalsosen.

748moh

HØYESTE VEGPUNKT

Fylkesveg 13, som store deler av den nasjonale turistvegen heter, har høyeste punkt på 748 meter over havet.

Geiranger-Trollstigen

Geiranger-Trollstigen står øverst på listen for mange, og med svært god grunn. En ferge- eller kajakktur på Geirangerfjorden kan by på naturperler som fossefallene De syv søstre, Brudesløret og Friaren. Spesielt om våren og tidlig sommer er dette et syn folk fra hele verden valfarter for å få med seg. Og er du heldig ser du kanskje en flokk niser på fjorden. 

Fra verdensarven Geiranger går den 104 kilometer lange turen i et variert landskap. I Valldal står jordbærbuene tett i tett, herfra kommer halvparten av jordbærene som benyttes i matvareindustrien i Norge. 

Utsiktspunktet øverst i Trollstigen er en attraksjon i seg selv, med en fenomenal utsikt over Romsdalen. Trollstigvegen har i flere hundre år vært viktig for ferdselen mellom Valldal og Åndalsnes. Først som en sti, deretter som rideveg. Deler av den opprinnelige kløvstien er fortsatt godt synlig og benyttes som tursti den dag i dag. 

Gjennom 11 dramatiske hårnålsvinger i Trollstigen ender ferden ved Åndalsnes, hvor det spektakulære utsiktspunktet Rampestreken et populært turmål, det samme med dagsturen Romsdalseggen. Hotel Aak i Åndalsnes er et 150 år gammelt hotell med historisk sus, gjestfri betjening, mat basert på lokale råvarer og en praktfull beliggenhet.

Langs Geiranger-Trollstigen ligger det flere andre arkitektoniske perler som må oppleves, som Gudbrandsjuvet, Ørnesvingen og Flydalsjuvet. 

104km

VEGLENGDE

Fra UNESCO verdensarven Geiranger, går den 104 kilometer lange bilturen i et variert landskap og ender ved Åndalsnes.

11svinger

TROLLSTIGEN

Noe av det mest spektakulære er de 11 hårnålsvingene i Trollstigen i Romsdalen, der utsiktspunktet Juvet er en attraksjon i seg selv og verdt turen alene.

150år

HOTEL AAK

I Åndalsnes ligger Hotel Aak, et 150 år gammelt hotell med historisk sus, gjestfri betjening og mat basert på lokale råvarer og en praktfull beliggenhet.

Vinterstengt

Deler av vegen er vinterstengt, og åpner vanligvis i mai måned. Åpning for sesongen avhenger av ras- og værforhold.

Hardanger

Fruktblomstring, isbreer, fossefall, nasjonalparker og ikoniske Trolltunga ved Odda; Den 158 kilometer lange vegen gjennom Hardanger byr på naturopplevelser av de sjeldne. 

Strekningene Granvin - Steinsdalsfossen (veg 79/49), Norheimsund - Tørvikbygd (veg 49), Jondal - Utne og Kinsarvik (veg 550) - Låtefoss (veg 13) har status som Nasjonal turistveg. 

Vegen kan trygt sies å være like dramatisk som naturen den går gjennom. Med trange passasjer langs fjorden er det viktig å ikke stresse med forbikjøringene for å komme litt raskere frem til neste ferge. 

Ta heller ta tiden til hjelp, senk skuldrende og smak på de lokale eplene mens du nyter den postkortaktige utsikten. 

Bedre blir de ikke.

158km

VEGSTREKNING

Nasjonal turistveg Hardanger er 158 km lang og består av fire strekninger: Granvin-Steinsdalsfossen (Rv 7), Norheimsund-Tørvikbygd (Fv 49), Jondal-Utne (Rv 13) og Kinsarvik (Fv 550)-Låtefoss (Rv 13). Det går ferge mellom Jondal-Tørvikbygd og mellom Kvanndal-Utne og Utne-Kinsarvik.

2stk

FERGER

Nasjonal turistveg Hardanger har to fergeoverganger over Hardangerfjorden; mellom Jondal-Tørvikbygd og Utne-Kinsarvik.

4flotte

FOSSEFALL

I Hardanger kan du oppleve mange fantastiske fossefall. De tre mest kjente er Vøringsfossen i Eidfjord (Rv 7), Steinsdalsfossen i Norheimsund (Rv 7) og Låtefoss i Odda (Rv 13). I tillegg er Furebergsfosser langs Rv. 551 et flott fossefall du kan komme tett på fra bilvegen.

Helgelandskysten

Den 433 kilometer lange turen mellom Holm og Godøystraumen med avstikker til Torghatten er kanskje bedre kjent som Kystriksvegen.

Denne bilturen er verdt en hel sommerferie i seg selv, og slett ikke noe du bare raser gjennom. Det er ikke du som står i kø, det er det naturattraksjonene som gjør.  Her er Norges største isbre Svartisen, verdens sterkeste tidevannstrøm Saltstraumen, hullet i Torghatten og fjellkjeden De syv søstre. 

Ta med sykkel eller ta en avstikker og dra på øyhopping til Vega, Dønna eller Træna.  Midnattssola får du på kjøpet. 

433km

VEGSTREKNING

Den 433 kilometer lange turen mellom Holm og Godøystraumen med avstikker til Torghatten er også kjent som Kystriksvegen. Du kan kjøre hele strekningen på en tank med Outlander PHEV, som har 600 km kombinert rekkevidde (WLTP, avhenger av hastighet og kjørestil, vekt, topografi, aerodynamikk, høyde, bagasje, antall passasjerer, årstid, vær og vind)

1072moh

DE SYV SØSTRE

De syv søstre heter den mest kjente fjellrekka på Helgelandskysten. Høyest er Botnkrona i nord (1072 moh.), og mot sør følger Grytfoten (1019 m), Skjæringen (1037 m), Tvillingene (945 og 980 m), Kvasstinden (1010 m) og Stortinden (910 m).

6stk

FERGEOVERGANGER

Vegen på 433 kilometer bindes sammen av seks fergestrekninger: Vennesund-Holm, Horn-Anddalsvåg, Tjøtta-Forvik, Levang-Nesna, Jektvik-Kilboghamn og Forøy-Ågskardet. Det går flere ferger og hurtigbåter som binder fastlandet og de største øyene sammen. Dette gir gode muligheter til fine avstikkere og øyhopping med bil, sykkel eller til fots.

Senja

Senja er et reisemål de fleste har til gode å oppleve, selv om det i de senere årene har blitt mer populært. Den økte populariteten må den storslåtte og rå naturen utvilsomt ta mye av æren for. 

Norges nest største øy, langt nord for polarsirkelen, har et imponerende fargekart. Havet er knallblått, strendene er hvite og landskapet er knallgrønt og frodig. Omkranset av dramatiske fjell, som frister med kjente og krevende toppturer som Sukkertoppen. 

Nasjonal turistveg Senja er 102 kilometer lang og går mellom Gryllefjord og Botnhamn. Her kan du stoppe ved den 44 meter lang plattformen Bergsbotn og nyte den storslåtte utsikten over Bergsfjorden og de høye fjellene rundt. 

Det er til Senja du skal reise om du er usikker på om det er for mye folk i Lofoten. På Senja bor det bare ca 8.000 så det fortsatt plass nok, enn så lenge.

102km

VEGSTREKNING

Nasjonal turistveg Senja er 102 kilometer lang, og går mellom Gryllefjord og Botnhamn.

125km2

Ånderdalen nasjonalpark

Den store nasjonalparken på Senja ble opprettet i 1970 for å ta vare på et mangfoldig nordnorsk kystlandskap – fra rolig og lun furuskog på innersiden til høye og ville fjell som møter storhavet som en vegg i vest.

44m

Bergsbotn

Hvis du kjører på den Nasjonale turistvegen Senja "må" du stoppe ved den 44 meter lang plattformen Bergsbotn og nyte den storslåtte utsikten over Bergsfjorden og de høye fjellene rundt.

Sognefjellet

108 kilometer gjennom Norges tak, mellom Lom øverst i Gudbrandsdalen og Gaupne i Sognefjorden. Dette er Nord-Europas høyeste fjellovergang med et toppunkt på hele 1434 meter over havet, og kanskje det beste valget for Norgesturen når du skal fra øst til vest om sommeren. Vinterstid er vegen stengt. 

På veg mot Sognefjellet går turen gjennom Gudbrandsdalens frodige kulturlandskap, med mulighet for avstikkere til Peer Gynts rike eller Rondane.

Etter Lom går ferden forbi Norges høyeste fjell som Galdhøpiggen og ned mot Sognefjordens irrgrønne vann innerst ved Gaupne.  

Undervegs kan du rafte i Sjoa, ta et besøk i Lom stavkirke fra 1160, eller gå en tur blant over 23 fjelltopper som er over 2000 meter høye. Turmulighetene er mange.

Selv om Galdhøpiggen er førstevalget for mange, kan også en tur til Fannaråken få blodet og nasjonalfølelsen til å pumpe hos selv den største kyniker.

Foto: Jarle Wæhler, Statens vegvesen

108km

VEGSTREKNING

108 kilometer gjennom Norges tak, mellom Lom øverst i Gudbrandsdalen og Gaupne i Sognefjorden.

1434moh

HØYDEMETER

Dette er Nord-Europas høyeste fjellovergang med et toppunkt på hele 1434 meter over havet, og kanskje det beste valget for Norgesturen når du skal fra øst til vest om sommeren.

Jæren

Nasjonal turistveg Jæren går mellom Ogna og Bore og er 41 kilometer lang.

Vegen skiller seg fra mange av de andre turistvegene der den går gjennom det spesielle jærske kystlandskapet. Her går turen rett gjennom det norske matfatet, og tett på de unike kilometerlange strendene på Jæren. 

Surfing er ikke en aktivitet de fleste nordmenn har et aktivt forhold til, men her har du muligheten. Om ikke surfing skulle friste er et besøk på Orrestranda eller Borestranda, enten for å gå tur eller bare nyte suset fra dønningene. 

Med Nordsjøen rett ut, og ingen skjærgård kan det være strie strømmer og kaldt vann, så om du skal bade må du være varsom med hvor du gjør det.

41km

VEGSTREKNING

Nasjonal turistveg Jæren går mellom Ogna og Bore og er 41 kilometer lang.

5km

ORRESTRANDEN

Orresanden er Norges lengste sandstrand. Den ligger i Klepp og strekker seg opp til Revtangen.

Lofoten

Lofoten har en unik status som nordmenns drømmereisemål, og med svært god grunn. 

Svartfiolette 1000 meter høye fjell og alper, grønne daler, sandstrender og krystallklart, iskaldt vann. Det er så vakkert at du må klype deg i armen. I dette landskapet går Nasjonal turistveg Lofoten, en 230 kilometer reise fra Raftsundet og helt ut til Å, ytterst i Lofoten, med mulighet for avstikkere som det pittoreske fiskeværet Nusfjord.

Det har også i Lofoten åpnet mange gode spisesteder de senere årene, og om du har fulgt vegen helt ut til Å er turen kort til Reine rorbuer for et måltid av dagens fangst, som garantert er fersk fisk.

Lofoten byr på naturopplevelser og aktiviteter av de sjeldne året rundt, som toppturer til fots eller på ski, fiske, havørnsafari, kajakkturer eller et besøk på Lofotr vikingmuseum der du kan kjenne historiens sus i veggene.

230km

VEGSTREKNING

Nasjonal turistveg Lofoten er en 230 kilometer reise fra Raftsundet og helt ut til Å, ytterst i Lofoten, med mulighet for avstikkere som det pittoreske fiskeværet Nusfjord.

1146.9m

Higravtindan

Higravtindan er Lofotens høyeste fjell. Toppen på 1 146,9 meter over havet danner grensepunkt mellom Hadsel kommune i Vesterålen og Vågan kommune i Lofoten. Higravtindan er tilgjengelig som topptur og tar ca seks timer en veg.

Langtur uten å tenke på lading

Mitsubishi Eclipse Cross PHEV

Når du skal kjøre Norges flotteste vegstrekninger må du stadig vekk stoppe for å nyte utsikten. Da kan det være praktisk å ikke måtte planlegge for ladestopp undervegs i tillegg. 
Med Eclipse Cross PHEV får du det beste fra to verdener: du kan kjøre på ren elektrisitet i hverdagen og dra på langtur uten å tenke på lading. Og med høy komfort og gode kjøreegenskaper er Eclipse Cross ikke bare en fryd for øyet - den er også en fryd å kjøre. 
Les mer om Eclipse Cross PHEV