Åtte tips til årets bilferie
- Bilferie kan være en stor prøvelse for bilen, så pass på at du sjekker bilen nøye og at den er i god stand før ferien.
Vegard Werner, produktsjef i Mitsubishi Motors-importøren MMC Norge, gir deg sine beste tips og råd for årets bilferie.
- Legg en plan for reisen og følg denne. Bilen er din venn, så sørg for at den er i tipp topp stand før du legger ut på langtur, anbefaler Vegard Werner og fortsetter:
- Ikke glem å ta pauser under kjøreturen og senk skuldrene. Norge er et vakkert land, så bruk god tid når du er i områdene der landet stråler i all sin prakt. Ta masse bilder og kos deg på turen. Husk god mat og drikke, så får du mer tid akkurat der du trives langs veien.
1. Sjekk og bytt olje
Er det lenge siden bilen har fått ny olje eller har vært på service, bør dette gjøres før du legger ut på tur. Motoroljen smører og kjøler motoren. Oljen svekkes på sikt, da avfallsstoffer, kondens og skitt samler seg i den gamle oljen.
- Om varsellampen for olje lyser når du kjører er det viktig å stoppe umiddelbart på et trygt sted, og slå av motoren, sier Werner.
2. Sjekk dekkene
Sjekk dekketrykk og dekkenes tilstand før du legger ut på ferieturen. Med riktig dekktrykk får du lavere drivstofforbruk, mindre utslipp og bedre bremseevne. Dette er spesielt viktig når bilen er fullastet, slik den ofte blir på lengre turer. Riktig dekktrykk finner du i instruksjonsboken. Mål dekktrykk før du legger ut på langtur, når dekkene er kalde.
Mønsterdybden på sommerdekkene skal være minimum 1,6 millimeter (NAF anbefaler minst 3 mm), men verken riktig mønsterdybde eller dekktrykk er tilstrekkelig dersom dekkene er gått ut på dato. Du bør derfor sjekke alderen på dekkene på dekkets sidevegg (DOT-koden).
- Dekk eldre enn 5 år bør undersøkes årlig hos autorisert verksted
- Dekk eldre enn 10 år bør byttes ut som forebyggende sikkerhetstiltak (gjelder også reservehjulet)
- Husk å sjekke reservehjulet ditt også, eller eventuelt dekkreparasjons-settet. Pass på å ha med riktig utstyr for å montere reservehjulet ved punktering – dette er faktisk på andreplass over veiassistanse-utrykninger på vesteuropeiske veier, forklarer produktsjefen.
3. Sjekk startbatteriet
Flatt startbatteri er en gjenganger ved behov for veihjelp. Bruker du bilen mest til korte turer og småkjøring kan det være en fordel å vedlikeholdslade batteriet før du drar på bilferie.
-Ved tvil kan du kontakte ditt autoriserte Mitsubishi-verksted for å få hjelp til dette, sier Vegard.
4. Refleksvest og varseltrekant
Refleksvest og varseltrekant i bilen er påbudt. Sørg for at dette ligger lett tilgjengelig, slik at du enkelt kan varsle andre trafikanter ved stans eller andre situasjoner.
5. Forsikring
Sjekk hvilken kjørelengde som gjelder for bilens forsikringer. En bilferie kommer gjerne i tillegg til hva man beregnet da forsikringen ble tegnet. Sjekk at den planlagte bilferien ikke medfører at kjørelengden blir overskredet, og oppjuster eventuelt kjørelengden ved behov.
Skulle noe skje underveis i ferien, kan du risikere avkortning i erstatningen dersom du ikke har forsikret deg tilstrekkelig.
6. Barn i bilen
Det blir ofte litt ekstra bagasje når du reiser med barn i bilen. Det er viktig er at nettbrett er festet og sikret i egen nettbrett-holder dersom barna skal se på film på en iPad eller et annet nettbrett. Bøker og leker bør avgrenses til det som kan lagres i billommen bak forsetene, slik at gjenstandene ikke ligger løst i bilen.
Det kan være nødvendig å skjerme barna fra solen, og da er en solskjerm enkelt å montere.
7. Hund i bilen
Dyr bør alltid være tilstrekkelig sikret i bilen, helst i form av et godt egnet transportbur, eventuelt en spesialsele. En hund som ikke er sikret kan forstyrre føreren, som i verste fall kan skape en farlig situasjon.
Ved kollisjon eller kraftig nedbremsing vil en usikret hund på 10 kg tilsvare ca. 600 kg ved kollisjon i 50 km/t.
8. Pakk bilen riktig
Det blir ofte mye bagasje når du legger ut på langtur, spesielt hvis dere er flere i bilen. Å pakke bilen riktig er en viktig sikkerhetsregel. En bag på 18 kg blir langt tyngre ved bråstopp, faktisk får den en kraft på nesten 1.000 kg i 50 km/t.
Pakk den største og tyngste bagasjen innerst og nederst i bagasjerommet og jobb deg oppover. Ved bråstopp vil ikke den tyngste bagasjen like lett bevege seg, og utgjør ikke en like stor fare. Inni selve kupéen bør det avgrenses til å kun være myke ting som ligger løst i bilen. En gjenstand liggende løst kan gi fatale konsekvenser ved kollisjon eller bråstopp.
Har du takboks i tillegg kan du pakke noen gjenstander i denne. Det er viktig at du setter deg inn i bilens tillatte vekt på taket. Dette varierer som regel fra 40-90 kg, dette er inkludert takstativ, takboks og innhold du planlegger å legge i boksen.
- En biltur er en reiseopplevelse om du planlegger det. Det er derfor viktig at bilen din også har det godt før du legger ut på tur, ta en service om du er usikker, avslutter Vegard Werner.
God og trygg tur!
Magasinet
9 ting du bør sjekke før du reiser på bilferie
Skal du på biltur med familien i sommerferien? Mye kan gjøres i forkant for å unngå trøbbel underveis.
Tester Eclipse Cross PHEV for første gang
Elisabet og Elisabeth testet Mitsubishi Eclipse Cross PHEV. Slik gikk det da venninnene dro på langtur med ladbar hybrid for første gang.
5 smarte tips til økonomisk kjøring med ladbar hybrid
Å kjøre ladbar hybrid gir flere klare fordeler. Ikke bare slipper du lange ladepauser og ladeplanlegging, det kan også være gunstig for både miljøet og lommeboka. Det er særlig fem ting du bør tenke på før du legger ut på tur med din ladbare hybrid.
Eclipse Cross PHEV
Kort fortalt
Ønsker du å bli bedre kjent med Eclipse Cross PHEV? Vi har laget noen korte filmer som gir deg en innføring i S-AWC firehjulstrekk, justering av førersete, lading, drivstoff, sikkerhetssystemer, SDA og multimedia-skjerm, Apple Carplay & Android Auto, bytting av dekksett, parkeringssensor, tidsinnstilt klimakontroll og Mitsubishi Remote Control.
Dette bør du gjøre etter årets bilsommer
Sommeren kan være en stor prøvelse for bilen, samt en oppsamler av støv, grus og annen skitt. Derfor har bilen godt av litt nøysom pleie når sommeren er på hell.
Vurderer du ladbar hybrid?
Ladbar hybrid er perfekt for deg som ønsker å kjøre på ren elektrisitet i hverdagen, og som vil kjøre helt til hytta uten å måtte bekymre deg for verken rekkevidde eller lading.
Kjøretips: Med hund i bilen
PASS PÅ DINE FIRBENTE VENNER
Planlegger du å ta med hunden din på biltur, er det noen ting du bør tenke på. Her kan du lese våre råd til hvordan du kan gjøre bilturen trygg og komfortabel for alle i bilen.
Velg en ladbar hybrid
Er du en av mange nordmenn som vurderer å vrake den gamle diesel- eller bensinbilen til fordel for en mer miljøvennlig bil?
Hva bør du velge?
Ladbar hybrid eller elbil
Med alle de forskjellige drivlinjene som er tilgjengelig i dag, kan det være vanskelig å bestemme seg for hvilken type bil du skal kjøpe.
Hvordan desinfisere bilen uten å skade den?
Nå er det viktig å holde bilen ren og fri for eventuell virsuspredning. Slik beskytter du deg mot korona i bilen.
Hvorfor velge Mitsubishi Eclipse Cross PHEV?
Det er mange gode grunner til å velge nye Mitsubishi Eclipse Cross PHEV - arvtakeren etter Outlander PHEV som har vært Norges mest solgte ladbare hybrid 7 år på rad.
Norges fineste bilturer
Norge er ditt nærmeste ferieland og byr på en rekke spektakulære og fantastiske bilturer.
Lading
Hvordan lade sikkert?
Som for alle elektriske apparater er det avgjørende at også el- og hybridbiler blir ladet på en sikker måte. Her har vi samlet de tre viktigste tingene du må være klar over for sikker lading av din el- eller hybridbil.
Ladbar hybrid VS ikke-ladbar
S-AWC
S-AWC (Super All Wheel Control) er Mitsubishi Motors' unike system for firehjulsdrift.
Kjøretips: spar penger
De fleste ønsker å utnytte bilens rekkevidde maksimalt. Les våre 13 tips til hvordan du kan kjøre mer økonomisk.
Kjøretips: med barn i bilen
Alle som har kjørt bilturer med barn vet at det kan være en utfordring, spesielt på lengre turer.