Kjøretips: med hund i bilen

Når du skal ta med hunden din på biltur, er det noen ting du må huske på. Slik gjør du bilturen trygg og komfortabel for alle.

Hunder bør alltid være sikret i bilen

Det er ingen spesifikke lover om sikring av dyr i bil, men det er påbudt å sikre all last forsvarlig. Det innebærer også hunder, katter og andre dyr. Her gjelder det å tenke sikkerhet for både deg selv og din firbente venn.

  • En løs hund i bil under kjøring kan brått og uventet forstyrre sjåføren. Hunden kan bli tørst eller blir skremt av noe på utsiden av bilen. I beste fall mister du bare konsentrasjonen i et øyeblikk, noe som kan være farlig nok i seg selv. Men dersom det oppstår en trafikkfarlig situasjon på grunn av et løst dyr i bilen kan du få bøter fordi du har forsømt aktsomhetsplikten.
  • Ved kraftig nedbremsing, kollisjon eller utforkjøring vil hunden bli slengt rundt i bilen med en enorm kraft dersom den ikke er sikret. Eksempelvis vil kraften av en hund på 17 kg tilsvare nesten 1000 kg dersom du kolliderer i 50 km/t.

Ha hunden din i transportbur

Hunder bør helst være plassert i et transportbur. Disse er relativt trange for at hunden skal sitte sikkert og bekvemt, og for at den ikke skal skades ved bratte svinger eller bråbrems. Buret bør plasseres i bagasjerommet, helt frem mot ryggstøtten og festes godt. Husk at sammenleggbare bur er ikke ment til bruk under transport og kan klappe sammen ved en kollisjon.

Dersom det ikke er plass til transportbur i bilen din, finnes det spesielle seler for hund som kan kombineres med bilens sikkerhetsseler. Disse er ikke like sikre som transportbur, men er en bedre løsning enn å ikke sikre hunden i det hele tatt.

Valg av riktig hundebur eller sele kan bety forskjell på liv og død for både hund og mennesker. Det er derfor lurt å sette seg inn i de forskjellige alternativene før du går til innkjøp. NAF utførte i 2018 en større test av transportbur og seler.

Foto: NAF

Gjør reisen så behagelig som mulig

Det er viktig å gradvis tilvenne hunden til å være med i bilen. Start gjerne med korte turer mens den er valp. Hunder også kan bli bilsyke, og en gradvis tilvenning kan forebygge dette.

  • Øv på å få hunden til å legge seg til ro i transportburet.
  • Ha et sklisikkert underlag som gjør at hunden ikke beveger seg fra side til side.
  • Er du på langtur må du ta hyppige pauser for at hunden skal få lufte seg og gjøre fra seg med jevne mellomrom.
  • Blir hunden din veldig stresset av bilturen, finnes det beroligende midler på spray som reduserer stressnivået (brukes blant annet på hundens halsbånd).

Forlat aldri hunden i bilen

Hver sommer utsettes flere hunder for overoppheting fordi de blir etterlatt i en varm bil. Som hundeeier er det viktig å alltid tenke på hundens beste.

  • Tenk over om du må ha med hunden, eller om den kanskje har det best hvis den får bli igjen hjemme.
  • Dersom du må ha den med, parker i skyggen og sørg for at hunden har rikelig med vann og frisk luft. Husk at solen flytter på seg og at et raskt ærend ofte kan ta lengre tid enn planlagt. Ikke glem at hunden er i bilen, og gjør ærendet unna så raskt som overhodet mulig!

Når reisen er målet

Norges fineste bilturer

Norge er ditt nærmeste ferieland og byr på en rekke spektakulære og fantastiske bilturer.

Se de fantastiske bilturene

Pass på dine firbente venner

Kjøretips: Med hund i bilen

Planlegger du å ta med hunden din på biltur, er det noen ting du bør tenke på. Her kan du lese våre råd til hvordan du kan gjøre bilturen trygg og komfortabel for alle i bilen.

Hund i bilen

KLAR FOR RASK LEVERING

Splitter ny bil til sommeren

God plass, firehjulstrekk, syv års garanti – elektrisk i hverdagen og langtur uten lading: Nå er det mulig å spare store penger på landets mest solgte ladbare hybrid.

Hva bør du velge?

Ladbar hybrid eller elbil

Med alle de forskjellige drivlinjene som er tilgjengelig i dag, kan det være vanskelig å bestemme seg for hvilken type bil du skal kjøpe.

Hvordan desinfisere bilen uten å skade den?

Nå er det viktig å holde bilen ren og fri for eventuell virsuspredning. Slik beskytter du deg mot korona i bilen.

Mitsubishi Outlander PHEV vant "SUV-kampen"

Bilnorge.no har testet tre populære SUVer på markedet i den store "SUV-kampen".

Årets grønne familiebil 2020

Green Car Journal har kåret Mitsubishi Outlander PHEV til Årets grønne familiebil 2020.

Dette bør du gjøre etter årets bilsommer

Sommeren kan være en stor prøvelse for bilen, samt en oppsamler av støv, grus og annen skitt. Derfor har bilen godt av litt nøysom pleie når sommeren er på hell. 

- For oss er det den perfekte hyttebilen

Den anerkjente frikjøreren Anders Backe (33) er fornøyd med sin Mitsubishi Outlander PHEV, og forteller om sine erfaringer bilen.

Vurderer du ladbar hybrid?

Ladbar hybrid er perfekt for deg som ønsker å kjøre på ren elektrisitet i hverdagen, og som vil kjøre helt til hytta uten å måtte bekymre deg for verken rekkevidde eller lading.

Den perfekte familiebilen

- Mitsubishi Outlander PHEV er den perfekte familiebilen, sier Anders Lindell. Se hvorfor den aktive familien på fem falt for Norges mest solgte ladbare hybrid.

Sjekk hvor mye du kan spare

SPAREKALKULATOR

Vurderer du å bytte ut den gamle diesel- eller bensinbilen? Da er den ladbare hybriden Outlander PHEV et svært godt valg. Se hvor mye du kan spare, og les om fordelene med vår ladbare hybrid SUV.

Hvordan lade sikkert?

LADING

Som for alle elektriske apparater er det avgjørende at også el- og hybridbiler blir ladet på en sikker måte. Her har vi samlet de tre viktigste tingene du må være klar over for sikker lading av din el- eller hybridbil.

Familietest

"Kan vi ta den nye bilen, Pappa?"

Åtte gode grunner til å velge Outlander PHEV

Det er ikke lett å velge bil i disse dager, så her får du åtte gode grunner til å velge Mitsubishi Outlander PHEV.

Velg en ladbar hybrid

Er du en av mange nordmenn som vurderer å vrake den gamle diesel- eller bensinbilen til fordel for en mer miljøvennlig bil?

MILJØVENNLIGE YTELSER TIL OVERKOMMELIG PRIS

Årets grønne SUV 2019

Green Car Journal har kåret Mitsubishi Outlander PHEV til Årets grønne SUV 2019.

Outlander PHEV imponerer rallyeksperten

- Jeg har alltid sett på Mitsubishi som solide biler. I mine yngre dager konkurrerte jeg faktisk som kartleser i rally i både en Mitsubishi Lancer og Galant, så nå er jeg spent på hva PHEVen er god for, forteller Anders Hagen.

Se resultatet av testen

Torbjørn gikk i bruktbilfella - kjøpte totalvrak

Tobarnsfar Torbjørn Hochheim trodde han hadde kjøpt drømmebilen. Senere viste det seg at bilen hans hadde vært totalvraket, og at garantien ikke gjaldt.

Les farene ved bruktimport

Kjøretips: spar penger

De fleste ønsker å utnytte bilens rekkevidde maksimalt. Les våre 13 tips til hvordan du kan kjøre mer økonomisk.

Kjøretips: med barn i bilen

Alle som har kjørt bilturer med barn vet at det kan være en utfordring, spesielt på lengre turer.

Kjøretips: sikker kjøring

5 tips og råd om sikker kjøring.