Kjøretips: med hund i bilen

Når du skal ta med hunden din på biltur, er det noen ting du må huske på. Slik gjør du bilturen trygg og komfortabel for alle.

Hunder bør alltid være sikret i bilen

Det er ingen spesifikke lover om sikring av dyr i bil, men det er påbudt å sikre all last forsvarlig. Det innebærer også hunder, katter og andre dyr. Her gjelder det å tenke sikkerhet for både deg selv og din firbente venn.

  • En løs hund i bil under kjøring kan brått og uventet forstyrre sjåføren. Hunden kan bli tørst eller blir skremt av noe på utsiden av bilen. I beste fall mister du bare konsentrasjonen i et øyeblikk, noe som kan være farlig nok i seg selv. Men dersom det oppstår en trafikkfarlig situasjon på grunn av et løst dyr i bilen kan du få bøter fordi du har forsømt aktsomhetsplikten.
  • Ved kraftig nedbremsing, kollisjon eller utforkjøring vil hunden bli slengt rundt i bilen med en enorm kraft dersom den ikke er sikret. Eksempelvis vil kraften av en hund på 17 kg tilsvare nesten 1000 kg dersom du kolliderer i 50 km/t.

Ha hunden din i transportbur

Hunder bør helst være plassert i et transportbur. Disse er relativt trange for at hunden skal sitte sikkert og bekvemt, og for at den ikke skal skades ved bratte svinger eller bråbrems. Buret bør plasseres i bagasjerommet, helt frem mot ryggstøtten og festes godt. Husk at sammenleggbare bur er ikke ment til bruk under transport og kan klappe sammen ved en kollisjon.

Dersom det ikke er plass til transportbur i bilen din, finnes det spesielle seler for hund som kan kombineres med bilens sikkerhetsseler. Disse er ikke like sikre som transportbur, men er en bedre løsning enn å ikke sikre hunden i det hele tatt.

Valg av riktig hundebur eller sele kan bety forskjell på liv og død for både hund og mennesker. Det er derfor lurt å sette seg inn i de forskjellige alternativene før du går til innkjøp. NAF utførte i 2018 en større test av transportbur og seler.

Foto: NAF

Gjør reisen så behagelig som mulig

Det er viktig å gradvis tilvenne hunden til å være med i bilen. Start gjerne med korte turer mens den er valp. Hunder også kan bli bilsyke, og en gradvis tilvenning kan forebygge dette.

  • Øv på å få hunden til å legge seg til ro i transportburet.
  • Ha et sklisikkert underlag som gjør at hunden ikke beveger seg fra side til side.
  • Er du på langtur må du ta hyppige pauser for at hunden skal få lufte seg og gjøre fra seg med jevne mellomrom.
  • Blir hunden din veldig stresset av bilturen, finnes det beroligende midler på spray som reduserer stressnivået (brukes blant annet på hundens halsbånd).

Forlat aldri hunden i bilen

Hver sommer utsettes flere hunder for overoppheting fordi de blir etterlatt i en varm bil. Som hundeeier er det viktig å alltid tenke på hundens beste.

  • Tenk over om du må ha med hunden, eller om den kanskje har det best hvis den får bli igjen hjemme.
  • Dersom du må ha den med, parker i skyggen og sørg for at hunden har rikelig med vann og frisk luft. Husk at solen flytter på seg og at et raskt ærend ofte kan ta lengre tid enn planlagt. Ikke glem at hunden er i bilen, og gjør ærendet unna så raskt som overhodet mulig!

-Ladepauser er ikke noe for meg

Bli med Jørgen Øyehaug (@oyehaug) på hans første tur med nye Eclipse Cross PHEV.

9 ting du bør sjekke før du reiser på bilferie

Skal du på biltur med familien i sommerferien? Mye kan gjøres i forkant for å unngå trøbbel underveis.

Tester Eclipse Cross PHEV for første gang

Elisabet og Elisabeth testet Mitsubishi Eclipse Cross PHEV. Slik gikk det da venninnene dro på langtur med ladbar hybrid for første gang.

5 smarte tips til økonomisk kjøring med ladbar hybrid

Å kjøre ladbar hybrid gir flere klare fordeler. Ikke bare slipper du lange ladepauser og ladeplanlegging, det kan også være gunstig for både miljøet og lommeboka. Det er særlig fem ting du bør tenke på før du legger ut på tur med din ladbare hybrid.

Eclipse Cross PHEV

Kort fortalt

Ønsker du å bli bedre kjent med Eclipse Cross PHEV? Vi har laget noen korte filmer som gir deg en innføring i S-AWC firehjulstrekk, justering av førersete, lading, drivstoff, sikkerhetssystemer, SDA og multimedia-skjerm, Apple Carplay & Android Auto, bytting av dekksett, parkeringssensor, tidsinnstilt klimakontroll og Mitsubishi Remote Control.

Dette bør du gjøre etter årets bilsommer

Sommeren kan være en stor prøvelse for bilen, samt en oppsamler av støv, grus og annen skitt. Derfor har bilen godt av litt nøysom pleie når sommeren er på hell.

Mitsubishi L200 X Edition

Fortsetter gjerne der veien slutter

Vurderer du ladbar hybrid?

Ladbar hybrid er perfekt for deg som ønsker å kjøre på ren elektrisitet i hverdagen, og som vil kjøre helt til hytta uten å måtte bekymre deg for verken rekkevidde eller lading.

Kjøretips: Med hund i bilen

PASS PÅ DINE FIRBENTE VENNER

Planlegger du å ta med hunden din på biltur, er det noen ting du bør tenke på. Her kan du lese våre råd til hvordan du kan gjøre bilturen trygg og komfortabel for alle i bilen.

Velg en ladbar hybrid

Er du en av mange nordmenn som vurderer å vrake den gamle diesel- eller bensinbilen til fordel for en mer miljøvennlig bil?

Hva bør du velge?

Ladbar hybrid eller elbil

Med alle de forskjellige drivlinjene som er tilgjengelig i dag, kan det være vanskelig å bestemme seg for hvilken type bil du skal kjøpe.

Hvordan desinfisere bilen uten å skade den?

Nå er det viktig å holde bilen ren og fri for eventuell virsuspredning. Slik beskytter du deg mot korona i bilen.

Hvorfor velge Mitsubishi Eclipse Cross PHEV?

Det er mange gode grunner til å velge nye Mitsubishi Eclipse Cross PHEV - arvtakeren etter Outlander PHEV som har vært Norges mest solgte ladbare hybrid 7 år på rad.

Norges fineste bilturer

Norge er ditt nærmeste ferieland og byr på en rekke spektakulære og fantastiske bilturer.

Faktasjekk

Myter og fakta: Dette bør du vite om ladbar hybrid

Lading

Hvordan lade sikkert?

Som for alle elektriske apparater er det avgjørende at også el- og hybridbiler blir ladet på en sikker måte. Her har vi samlet de tre viktigste tingene du må være klar over for sikker lading av din el- eller hybridbil.

Ladbar hybrid VS ikke-ladbar

S-AWC

S-AWC (Super All Wheel Control)  er Mitsubishi Motors' unike system for firehjulsdrift.

Kjøretips: spar penger

De fleste ønsker å utnytte bilens rekkevidde maksimalt. Les våre 13 tips til hvordan du kan kjøre mer økonomisk.

Kjøretips: med barn i bilen

Alle som har kjørt bilturer med barn vet at det kan være en utfordring, spesielt på lengre turer.

Kjøretips: sikker kjøring

5 tips og råd om sikker kjøring.