Sikker lading av elbil

Som for alle elektriske apparater er det avgjørende at også el- og hybridbiler blir ladet på en sikker måte. Her har vi samlet de tre viktigste tingene du må være klar over for sikker lading av din el- eller hybridbil.

1. Bruke egen hjemmelader

Å bruke egen hjemmelader som kun er ment for å lade en elbil er den sikreste løsningen. Det vanligste uttaket fra en slik boks er «type2» kontakten. Disse ladeboksene har vanligvis innebygde sikkerhetsfunksjoner som kontrollerer fordelingen av strøm og eventuelle feil som skulle oppstå. Jordfeilbryter (type B)* er ofte installert i boksen.

Vurderer du anskaffelse av din egne hjemmelader? Ta kontakt med din lokale forhandler for gode råde om ulike typer hjemmeladere. Hjemmelader bruker 16A kurs, som vil si at ladingen går litt raskere enn med ladekabelen som medfølger bilen.

2. Bruke eksisterende kontakt

Alle Mitsubishi-biler leveres med en ladekabel som kan brukes i en vanlig stikkontakt (Schuko), men ladesituasjonen må tilrettelegges slik at den blir så trygg som mulig.

Stikkontakten skal ha en egen kurs med minimum 10A sikring, og kontakten skal beskyttes av en egen jordfeilbryter (type B)*. Pass på at det ikke er andre forbrukere i samme krets som kan forstyrre ladingen. Kontakter som er gamle og/eller mye i bruk kan utvikle slitasjeskader som gir varmgang ved lading.

Kontroller alltid kontaktens tilstand. Dette gjøres enklest ved å sjekke etter varmgang etter ca. 15 minutter lading. Ved den minste tvil om kontaktens tilstand må du kontakte en elektriker. Bruk alltid krok for å henge opp ladekabelens elektronikkboks (CCID), se bilde. Dette for å minimere slitasje/skade som kan forekomme av ladeboksens vekt dersom den blir hengende i ledningen fra kontakten.

Er du usikker på tilstanden på ditt elektriske anlegg? Ta kontakt med en elektriker, og få råd om eventuelle tiltak som f.eks. termisk detektor før du lader hjemme.

3. Ikke bruk skjøteledning

Under lading skal ikke skjøteledning eller kabeltrommel benyttes. Ved bruk av skjøteledning/kabeltrommel økes faren for varmgang og skade.

*Jordfeilbryter type B sørger for at kobling er sikret mot eventuelle forstyrrelser elbilen kan påvirke strømnettet. Jordfeilbryter type B sørger for at strøm fra elbilen din ikke flyttes tilbake til det elektriske anlegget du benytter under lading. Dersom det skulle skje et uhell, og det ble benyttet en stikkontakt eller andre ladeforhold uten jordfeilbryter type B, vil det kunne påvirke et eventuelt forsikringskrav.

Kilde: Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap

Når reisen er målet

Norges fineste bilturer

Norge er ditt nærmeste ferieland og byr på en rekke spektakulære og fantastiske bilturer.

Se de fantastiske bilturene

Pass på dine firbente venner

Kjøretips: Med hund i bilen

Planlegger du å ta med hunden din på biltur, er det noen ting du bør tenke på. Her kan du lese våre råd til hvordan du kan gjøre bilturen trygg og komfortabel for alle i bilen.

Hund i bilen

KLAR FOR RASK LEVERING

Splitter ny bil til sommeren

God plass, firehjulstrekk, syv års garanti – elektrisk i hverdagen og langtur uten lading: Nå er det mulig å spare store penger på landets mest solgte ladbare hybrid.

Hva bør du velge?

Ladbar hybrid eller elbil

Med alle de forskjellige drivlinjene som er tilgjengelig i dag, kan det være vanskelig å bestemme seg for hvilken type bil du skal kjøpe.

Hvordan desinfisere bilen uten å skade den?

Nå er det viktig å holde bilen ren og fri for eventuell virsuspredning. Slik beskytter du deg mot korona i bilen.

Mitsubishi Outlander PHEV vant "SUV-kampen"

Bilnorge.no har testet tre populære SUVer på markedet i den store "SUV-kampen".

Årets grønne familiebil 2020

Green Car Journal har kåret Mitsubishi Outlander PHEV til Årets grønne familiebil 2020.

Dette bør du gjøre etter årets bilsommer

Sommeren kan være en stor prøvelse for bilen, samt en oppsamler av støv, grus og annen skitt. Derfor har bilen godt av litt nøysom pleie når sommeren er på hell. 

- For oss er det den perfekte hyttebilen

Den anerkjente frikjøreren Anders Backe (33) er fornøyd med sin Mitsubishi Outlander PHEV, og forteller om sine erfaringer bilen.

Vurderer du ladbar hybrid?

Ladbar hybrid er perfekt for deg som ønsker å kjøre på ren elektrisitet i hverdagen, og som vil kjøre helt til hytta uten å måtte bekymre deg for verken rekkevidde eller lading.

Den perfekte familiebilen

- Mitsubishi Outlander PHEV er den perfekte familiebilen, sier Anders Lindell. Se hvorfor den aktive familien på fem falt for Norges mest solgte ladbare hybrid.

Sjekk hvor mye du kan spare

SPAREKALKULATOR

Vurderer du å bytte ut den gamle diesel- eller bensinbilen? Da er den ladbare hybriden Outlander PHEV et svært godt valg. Se hvor mye du kan spare, og les om fordelene med vår ladbare hybrid SUV.

Hvordan lade sikkert?

LADING

Som for alle elektriske apparater er det avgjørende at også el- og hybridbiler blir ladet på en sikker måte. Her har vi samlet de tre viktigste tingene du må være klar over for sikker lading av din el- eller hybridbil.

Familietest

"Kan vi ta den nye bilen, Pappa?"

Åtte gode grunner til å velge Outlander PHEV

Det er ikke lett å velge bil i disse dager, så her får du åtte gode grunner til å velge Mitsubishi Outlander PHEV.

Velg en ladbar hybrid

Er du en av mange nordmenn som vurderer å vrake den gamle diesel- eller bensinbilen til fordel for en mer miljøvennlig bil?

MILJØVENNLIGE YTELSER TIL OVERKOMMELIG PRIS

Årets grønne SUV 2019

Green Car Journal har kåret Mitsubishi Outlander PHEV til Årets grønne SUV 2019.

Outlander PHEV imponerer rallyeksperten

- Jeg har alltid sett på Mitsubishi som solide biler. I mine yngre dager konkurrerte jeg faktisk som kartleser i rally i både en Mitsubishi Lancer og Galant, så nå er jeg spent på hva PHEVen er god for, forteller Anders Hagen.

Se resultatet av testen

Torbjørn gikk i bruktbilfella - kjøpte totalvrak

Tobarnsfar Torbjørn Hochheim trodde han hadde kjøpt drømmebilen. Senere viste det seg at bilen hans hadde vært totalvraket, og at garantien ikke gjaldt.

Les farene ved bruktimport

Kjøretips: spar penger

De fleste ønsker å utnytte bilens rekkevidde maksimalt. Les våre 13 tips til hvordan du kan kjøre mer økonomisk.

Kjøretips: med barn i bilen

Alle som har kjørt bilturer med barn vet at det kan være en utfordring, spesielt på lengre turer.

Kjøretips: sikker kjøring

5 tips og råd om sikker kjøring.