Myter og fakta: Dette bør du vite om ladbar hybrid

Med alle de ulike drivlinjene som er tilgjengelig i dag, kan det være vanskelig å bestemme seg for hvilken bil man skal kjøpe. Mange ønsker å kjøre mest mulig miljøvennlig, samtidig som de ønsker fleksibiliteten som m­­­an ikke får med en elbil. Ladbare hybrider i er i dag godt etablert på det norske markedet, likevel er det fortsatt en del myter knyttet til denne teknologien. Her tar vi for oss vanlige påstander og forklarer hvilke av di­sse som er myter og hva som er fakta.

Trenger du være redd for å gå tom for strøm?

Selv om ladbare hybrider er godt etablert på det norske markedet, er det fremdeles ord som «rekkeviddeangst» som går igjen hos forbrukeren. Men trenger du egentlig være redd for å gå tom for strøm? 

Vil du vite mer, eller teste Eclipse Cross PHEV?

Her får du svar på ni myter om den ladbare hybriden

Påstand 1: Ladbare hybrider kan kun kjøre noen få kilometer på strøm.

- Dette stemmer ikke. Mitsubishi Eclipse Cross PHEV har god batterikapasitet som holder for de fleste gjøremål i hverdagen og pendling.

Veldig mange kan derfor kjøre på ren elektrisitet i hverdagen, mens på langtur slipper du «rekkeviddeangsten» og «ladeangsten», og ikke minst køer ved relativt dyre kommersielle ladestasjoner langs veien.

Påstand 2: Ladbar hybrid er en mellomløsning, fram til den perfekte nullutslippsteknologien (elbiler som drives av batteri eller hydrogen) er tilgjengelig.

Det er en myte at ladbare hybrider er en såkalt «mellomløsning». Det er en løsning som er ideell for mange, på grunn av fleksibiliteten ladbare hybrider tilbyr. Du kan kjøre tilnærmet utslippsfritt i hverdagen, da folk kjører i gjennomsnitt cirka 33 km daglig. Når du skal på lengre turer eller når det er kaldt om vinteren trenger du ikke tenke på hverken rekkevidde- eller ladeangst.

Påstand 3: Hybrid er hybrid.

- Det stemmer ikke. Mange tenker kanskje at hybrid er hybrid, men det er ulikheter mellom ladbare hybridbiler og ikke-ladbare hybridbiler. En ikke-ladbar hybrid har begrensninger, ved at den ikke kan lades fra stikkontakten, og den behandles også avgiftsmessig av myndighetene akkurat som en bensin- eller dieseldrevet bil.

En ikke-ladbar hybrid har et lite batteri for fremdrift og har derfor svært begrenset elektrisk rekkevidde. I en ikke-ladbar hybrid starter bensinmotoren når du forlater normal kjørehastighet, rundt 40-45 km/t. I en ladbar hybridbil, som Eclipse Cross PHEV, kan du kjøre helelektrisk opptil 130 km/t.

Påstand 4: Fra og med 2025 skal det være kun tillatt med nullutslippsbiler.

- Dette stemmer ikke. Det er ikke foreslått eller vedtatt i Stortinget at ladbare hybrider skal bli forbudt i 2025.

Påstand 5: Det er dyrt å kjøre ladbar hybrid, fordi drivstoffkostnadene er høye når jeg kjører langt.

Denne påstanden kommer selvsagt an på kjøremønsteret ditt. Har du lang reisevei til jobb og i tillegg kjører langt i helgene, får du kanskje ikke kjørt like mye på ren strøm som du ønsker. Men de fleste kan kjøre elektrisk i det daglige, og bruker kun drivstoff til langturen. På langturen bruker ikke bilen mer drivstoff enn andre tilsvarende bensin- eller dieselbiler.

Dagens hybridteknologi gjør at du generelt kjører oftere på ren elektrisitet, og jo oftere du kjører på strøm, desto mer sparer du.

Tall fra Transportøkonomisk institutt viser også at kjøperen av ladbare hybrider motiveres av sparte kostnader og miljø.

I gjennomsnitt kjører nordmenn rundt 33 kilometer daglig, ifølge SSB.

Vil du vite mer, eller teste Eclipse Cross PHEV?

Påstand 6: Jeg kan kjøre kun på elektrisitet i hverdagen, uten å slå over til å bruke bensin/diesel som drivstoff.

- Ja, dette stemmer. Med Eclipse Cross PHEV kan du kjøre på ren elektrisitet i hverdagen. Du slipper å ha rekkeviddeangst, og kan i tillegg kjøre på langtur. Bilen har en 2,4 liters bensinmotor, som betyr at du har en kombinert rekkevidde på rundt 600 km.

Påstand 7: Det kan være gunstig for meg å «lease» framfor å kjøpe en ladbar hybrid.

- Dette stemmer. På grunn av lav registreringsavgift blir det en høy MVA-fordel ved leasing, noe som gjør at du oppnår en stor besparelse ved leasing kontra kjøp, i titusenkronersklassen.

Påstand 8: Det er enklest og mest økonomisk å velge helelektrisk.

- Det er klart det finnes fordeler ved å velge hel-elektrisk, akkurat som det finnes fordeler ved å velge en 100% bensin- eller dieseldrevet bil. Det fine med Eclipse Cross ladbar hybrid er at du får det beste fra begge verdener - mulighet til helelektrisk i hverdagen og drivstoff til langturer.

Eclipse Cross PHEV er meget godt utstyrt og baserer seg på velkjent kvalitet og velprøvd teknologi. Med et sportslig og atletisk design, intelligent S-AWC firehjulstrekk og gode kjøreegenskaper får du en komfortabel og lettkjørt bil med svært god fremkommelighet. Med Eclipse Cross ladbar hybrid får du mye bil for pengene.

Påstand 9: Selvladende hybrid er like bra for miljøet og lommeboken som ladbar hybrid.

-Dette stemmer ikke. En selvladende hybrid lader batteriet med bensin, ikke med ren strøm. Det vil si at all elektrisiteten er produsert ved å forbrenne bensin. Går du tom for bensin, så går du også tom for strøm (kilde: tu.no).

Vil du vite mer, eller teste Eclipse Cross PHEV?

-Ladepauser er ikke noe for meg

Bli med Jørgen Øyehaug (@oyehaug) på hans første tur med nye Eclipse Cross PHEV.

9 ting du bør sjekke før du reiser på bilferie

Skal du på biltur med familien i sommerferien? Mye kan gjøres i forkant for å unngå trøbbel underveis.

Tester Eclipse Cross PHEV for første gang

Elisabet og Elisabeth testet Mitsubishi Eclipse Cross PHEV. Slik gikk det da venninnene dro på langtur med ladbar hybrid for første gang.

5 smarte tips til økonomisk kjøring med ladbar hybrid

Å kjøre ladbar hybrid gir flere klare fordeler. Ikke bare slipper du lange ladepauser og ladeplanlegging, det kan også være gunstig for både miljøet og lommeboka. Det er særlig fem ting du bør tenke på før du legger ut på tur med din ladbare hybrid.

Eclipse Cross PHEV

Kort fortalt

Ønsker du å bli bedre kjent med Eclipse Cross PHEV? Vi har laget noen korte filmer som gir deg en innføring i S-AWC firehjulstrekk, justering av førersete, lading, drivstoff, sikkerhetssystemer, SDA og multimedia-skjerm, Apple Carplay & Android Auto, bytting av dekksett, parkeringssensor, tidsinnstilt klimakontroll og Mitsubishi Remote Control.

Dette bør du gjøre etter årets bilsommer

Sommeren kan være en stor prøvelse for bilen, samt en oppsamler av støv, grus og annen skitt. Derfor har bilen godt av litt nøysom pleie når sommeren er på hell.

Mitsubishi L200 X Edition

Fortsetter gjerne der veien slutter

Vurderer du ladbar hybrid?

Ladbar hybrid er perfekt for deg som ønsker å kjøre på ren elektrisitet i hverdagen, og som vil kjøre helt til hytta uten å måtte bekymre deg for verken rekkevidde eller lading.

Kjøretips: Med hund i bilen

PASS PÅ DINE FIRBENTE VENNER

Planlegger du å ta med hunden din på biltur, er det noen ting du bør tenke på. Her kan du lese våre råd til hvordan du kan gjøre bilturen trygg og komfortabel for alle i bilen.

Velg en ladbar hybrid

Er du en av mange nordmenn som vurderer å vrake den gamle diesel- eller bensinbilen til fordel for en mer miljøvennlig bil?

Hva bør du velge?

Ladbar hybrid eller elbil

Med alle de forskjellige drivlinjene som er tilgjengelig i dag, kan det være vanskelig å bestemme seg for hvilken type bil du skal kjøpe.

Hvordan desinfisere bilen uten å skade den?

Nå er det viktig å holde bilen ren og fri for eventuell virsuspredning. Slik beskytter du deg mot korona i bilen.

Hvorfor velge Mitsubishi Eclipse Cross PHEV?

Det er mange gode grunner til å velge nye Mitsubishi Eclipse Cross PHEV - arvtakeren etter Outlander PHEV som har vært Norges mest solgte ladbare hybrid 7 år på rad.

Norges fineste bilturer

Norge er ditt nærmeste ferieland og byr på en rekke spektakulære og fantastiske bilturer.

Faktasjekk

Myter og fakta: Dette bør du vite om ladbar hybrid

Lading

Hvordan lade sikkert?

Som for alle elektriske apparater er det avgjørende at også el- og hybridbiler blir ladet på en sikker måte. Her har vi samlet de tre viktigste tingene du må være klar over for sikker lading av din el- eller hybridbil.

Ladbar hybrid VS ikke-ladbar

S-AWC

S-AWC (Super All Wheel Control)  er Mitsubishi Motors' unike system for firehjulsdrift.

Kjøretips: spar penger

De fleste ønsker å utnytte bilens rekkevidde maksimalt. Les våre 13 tips til hvordan du kan kjøre mer økonomisk.

Kjøretips: med barn i bilen

Alle som har kjørt bilturer med barn vet at det kan være en utfordring, spesielt på lengre turer.

Kjøretips: sikker kjøring

5 tips og råd om sikker kjøring.