Myter og fakta: Dette bør du vite om ladbar hybrid

Med alle de ulike drivlinjene som er tilgjengelig i dag, kan det være vanskelig å bestemme seg for hvilken bil man skal kjøpe.  Mange ønsker å kjøre mest mulig miljøvennlig, samtidig som de ønsker fleksibiliteten som m­­­an ikke får med en elbil. Ladbare hybrider i er i dag godt etablert på det norske markedet, likevel er det fortsatt en del myter knyttet til denne teknologien. Produktsjef i Mitsubishi Motors Norge, Vegard Werner tar her for seg vanlige påstander og forklarer hvilke av di­sse som er myter og hva som er fakta. 

Trenger du være redd for å gå tom for strøm?

Selv om Outlander PHEV er godt etablert på det norske markedet, er det fremdeles ord som «rekkeviddeangst» som går igjen hos forbrukeren. Men trenger du egentlig være redd for å gå tom for strøm? 

Vil du vite mer, eller teste Outlander PHEV?

Her får du svar på ni myter om den ladbare hybriden

Påstand 1: Ladbare hybrider kan kun kjøre noen få kilometer på strøm.

- Dette stemmer ikke. Mitsubishi Outlander PHEV går nesten fem mil på ren strøm, noe som holder for de fleste gjøremål i hverdagen og pendling.

Veldig mange kan derfor kjøre på ren elektrisitet i hverdagen, mens på langtur slipper du «rekkeviddeangsten» og «ladeangsten», og ikke minst køer ved relativt dyre kommersielle ladestasjoner langs veien, sier Vegard Werner.

Påstand 2: Ladbar hybrid er en mellomløsning, fram til den perfekte nullutslippsteknologien (elbiler som drives av batteri eller hydrogen) er tilgjengelig.

- Jeg vil si det er en myte at ladbare hybrider er en såkalt «mellomløsning». Jeg mener dette er en løsning som er ideell for mange, på grunn av fleksibiliteten ladbare hybrider tilbyr. Du kan kjøre tilnærmet utslippsfritt i hverdagen, da folk  kjører i gjennomsnitt cirka 33 km daglig. Når du skal på lengre turer eller når det er kaldt om vinteren trenger du ikke tenke på hverken rekkevidde- eller ladeangst.

Påstand 3: Hybrid er hybrid.

- Det stemmer ikke. Mange tenker kanskje at hybrid er hybrid, men det er ulikheter mellom ladbare hybridbiler og ikke-ladbare hybridbiler. En ikke-ladbar hybrid har begrensninger, ved at den ikke kan lades fra stikkontakten, og den behandles også avgiftsmessig av myndighetene akkurat som en bensin- eller dieseldrevet bil, sier Werner og fortsetter:

- En ikke-ladbar hybrid har et lite batteri for fremdrift og har derfor svært begrenset elektrisk rekkevidde. I en ikke-ladbar hybrid starter bensinmotoren når du forlater normal kjørehastighet, rundt 40-45 km/t. I en ladbar hybridbil, som Outlander PHEV, kan du kjøre helelektrisk opptil 130 km/t, sier Werner.

Påstand 4: Fra og med 2025 skal det være kun tillatt med nullutslippsbiler.

- Dette stemmer ikke. Det er ikke foreslått eller vedtatt i Stortinget at ladbare hybrider skal bli forbudt i 2025, sier Werner.

Påstand 5: Det er dyrt å kjøre ladbar hybrid, fordi drivstoffkostnadene er høye når jeg kjører langt.

- Denne påstanden kommer selvsagt an på kjøremønsteret ditt. Har du lang reisevei til jobb og i tillegg kjører langt i helgene, får du kanskje ikke kjørt like mye på ren strøm som du ønsker. Men de fleste kan kjøre elektrisk i det daglige, og bruker kun drivstoff til langturen. På langturen bruker ikke bilen mer drivstoff enn andre tilsvarende bensin- eller dieselbiler.

Dagens hybridteknologi gjør at du generelt kjører oftere på ren elektrisitet, og jo oftere du kjører på strøm, desto mer sparer du.

Tall fra Transportøkonomisk institutt viser også at kjøperen av ladbare hybrider motiveres av sparte kostnader og miljø.

I gjennomsnitt kjører nordmenn rundt 33 kilometer daglig, ifølge SSB. I løpet av ett år kan du da spare 9681 kroner i drivstoffutgifter, ifølge sparekalkulatoren.

Vil du vite mer, eller teste Outlander PHEV?

Påstand 6: Jeg kan kjøre kun på elektrisitet i hverdagen, uten å slå over til å bruke bensin/diesel som drivstoff.

- Ja, dette stemmer. Outlander PHEV har en oppgradert batteripakke som gjør at du kan kjøre 45 kilometer på ren elektrisitet (målt etter WLTP). Du slipper å ha rekkeviddeangst, og kan i tillegg kjøre på langtur. Bilen har en 2,4 liters bensinmotor, som betyr at du har en kombinert rekkevidde på rundt 600 km, opplyser Werner.

Påstand 7: Det kan være gunstig for meg å «lease» framfor å kjøpe en ladbar hybrid.

- Dette stemmer. På grunn av lav registreringsavgift blir det en høy MVA-fordel ved leasing, noe som gjør at du oppnår en stor besparelse ved leasing kontra kjøp, i titusenkronersklassen.

Påstand 8: Det er enklest og mest økonomisk å velge helelektrisk.

- Det er klart det finnes fordeler ved å velge hel-elektrisk, akkurat som det finnes fordeler ved å velge en 100% bensin- eller dieseldrevet bil. Det fine med Outlander ladbar hybrid er at du får det beste fra begge verdener - mulighet til helelektrisk i hverdagen og drivstoff til langturer.

Outlander PHEV har god plass til både familien og bagasjen som skal på tur. Det er en stor SUV med firehjulsdrift og masse sikkerhets- og komfortutstyr som er montert som standard fra fabrikken, så med Outlander ladbar hybrid får du mye bil for pengene.

Påstand 9: Selvladende hybrid er like bra for miljøet og lommeboken som ladbar hybrid.

-Dette stemmer ikke. En selvladende hybrid lader batteriet med bensin, ikke med ren strøm. Det vil si at all elektrisiteten er produsert ved å forbrenne bensin. Går du tom for bensin, så går du også tom for strøm (kilde: tu.no).

Vil du vite mer, eller teste Outlander PHEV?

Når reisen er målet

Norges fineste bilturer

Norge er ditt nærmeste ferieland og byr på en rekke spektakulære og fantastiske bilturer.

Se de fantastiske bilturene

Pass på dine firbente venner

Kjøretips: Med hund i bilen

Planlegger du å ta med hunden din på biltur, er det noen ting du bør tenke på. Her kan du lese våre råd til hvordan du kan gjøre bilturen trygg og komfortabel for alle i bilen.

Hund i bilen

KLAR FOR RASK LEVERING

Splitter ny bil til sommeren

God plass, firehjulstrekk, syv års garanti – elektrisk i hverdagen og langtur uten lading: Nå er det mulig å spare store penger på landets mest solgte ladbare hybrid.

Hva bør du velge?

Ladbar hybrid eller elbil

Med alle de forskjellige drivlinjene som er tilgjengelig i dag, kan det være vanskelig å bestemme seg for hvilken type bil du skal kjøpe.

Hvordan desinfisere bilen uten å skade den?

Nå er det viktig å holde bilen ren og fri for eventuell virsuspredning. Slik beskytter du deg mot korona i bilen.

Mitsubishi Outlander PHEV vant "SUV-kampen"

Bilnorge.no har testet tre populære SUVer på markedet i den store "SUV-kampen".

Årets grønne familiebil 2020

Green Car Journal har kåret Mitsubishi Outlander PHEV til Årets grønne familiebil 2020.

Dette bør du gjøre etter årets bilsommer

Sommeren kan være en stor prøvelse for bilen, samt en oppsamler av støv, grus og annen skitt. Derfor har bilen godt av litt nøysom pleie når sommeren er på hell. 

- For oss er det den perfekte hyttebilen

Den anerkjente frikjøreren Anders Backe (33) er fornøyd med sin Mitsubishi Outlander PHEV, og forteller om sine erfaringer bilen.

Vurderer du ladbar hybrid?

Ladbar hybrid er perfekt for deg som ønsker å kjøre på ren elektrisitet i hverdagen, og som vil kjøre helt til hytta uten å måtte bekymre deg for verken rekkevidde eller lading.

Den perfekte familiebilen

- Mitsubishi Outlander PHEV er den perfekte familiebilen, sier Anders Lindell. Se hvorfor den aktive familien på fem falt for Norges mest solgte ladbare hybrid.

Sjekk hvor mye du kan spare

SPAREKALKULATOR

Vurderer du å bytte ut den gamle diesel- eller bensinbilen? Da er den ladbare hybriden Outlander PHEV et svært godt valg. Se hvor mye du kan spare, og les om fordelene med vår ladbare hybrid SUV.

Hvordan lade sikkert?

LADING

Som for alle elektriske apparater er det avgjørende at også el- og hybridbiler blir ladet på en sikker måte. Her har vi samlet de tre viktigste tingene du må være klar over for sikker lading av din el- eller hybridbil.

Familietest

"Kan vi ta den nye bilen, Pappa?"

Åtte gode grunner til å velge Outlander PHEV

Det er ikke lett å velge bil i disse dager, så her får du åtte gode grunner til å velge Mitsubishi Outlander PHEV.

Velg en ladbar hybrid

Er du en av mange nordmenn som vurderer å vrake den gamle diesel- eller bensinbilen til fordel for en mer miljøvennlig bil?

MILJØVENNLIGE YTELSER TIL OVERKOMMELIG PRIS

Årets grønne SUV 2019

Green Car Journal har kåret Mitsubishi Outlander PHEV til Årets grønne SUV 2019.

Outlander PHEV imponerer rallyeksperten

- Jeg har alltid sett på Mitsubishi som solide biler. I mine yngre dager konkurrerte jeg faktisk som kartleser i rally i både en Mitsubishi Lancer og Galant, så nå er jeg spent på hva PHEVen er god for, forteller Anders Hagen.

Se resultatet av testen

Torbjørn gikk i bruktbilfella - kjøpte totalvrak

Tobarnsfar Torbjørn Hochheim trodde han hadde kjøpt drømmebilen. Senere viste det seg at bilen hans hadde vært totalvraket, og at garantien ikke gjaldt.

Les farene ved bruktimport

Kjøretips: spar penger

De fleste ønsker å utnytte bilens rekkevidde maksimalt. Les våre 13 tips til hvordan du kan kjøre mer økonomisk.

Kjøretips: med barn i bilen

Alle som har kjørt bilturer med barn vet at det kan være en utfordring, spesielt på lengre turer.

Kjøretips: sikker kjøring

5 tips og råd om sikker kjøring.