Skal du ha hybrid, bør du velge en ladbar

Vurderer du hybrid?

Er du en av mange nordmenn som vurderer å vrake den gamle diesel- eller bensindoningen til fordel for en ny og mer miljøvennlig hybridbil? Før du tar valget, er det viktig å sette seg inn i forskjellene på ladbare og ikke-ladbare hybrider.

Langt bedre rekkevidde

Flere undersøkelser viser at ladbare hybrider er den biltypen som flest vurderer når du skal kjøpe ny bil. Årsaken til at ladbare hybrider er så populære kan forklares med gunstige avgifter og stadig bedre teknologi og rekkevidde.

Ladbare hybrider er en videreutvikling fra tradisjonelle hybrider som har en mye kortere elektrisk rekkevidde. Ved å plassere et større batteri i bilen og samtidig gjøre det mulig å lade bilen når den står parkert, kan enkelte ladbare hybrider – som bestselgeren Mitsubishi Outlander PHEV – kjøre opptil 54 kilometer på ren strøm (NEDC/CO2MPAS).

En ikke-ladbar hybrid kan ikke lades når den står parkert, og batteriet får bare tilført kraft når bilen ruller ned en bakke eller når du bremser. Batteriet er i tillegg såpass lite at den rene elektriske rekkevidden er svært beskjeden. En ikke-ladbar hybrid må i tillegg bruke bensinmotoren selv i beskjedne hastigheter, mens Outlander PHEV kan kjøre på ren elektrisitet i opptil 130 km/t.

Halvparten så mye drivstoff

Når det gjelder utslipp og rekkevidde er forskjellen på ladbare og ikke-ladbare hybrider derfor langt større enn du kanskje tror:

  • En ladbar hybrid kan kjøre betydelig lengre på ren elektrisitet enn en hybrid i samme klasse.
  • En ladbar hybrid bruker mindre enn halvparten så mye drivstoff som en hybrid i samme klasse.
  • En ladbar hybrid har nesten tre ganger lavere CO2-utslipp en enn hybrid i samme klasse.

Kilde: Opplysningsrådet for Veitrafikken

Norges mest solgte ladbare hybrid fem år på rad

Den mest populære ladbare hybridbilen i Norge er utvilsomt  Mitsubishi Outlander PHEV. Bilen hylles både av biljournalister og eierne.

Hva er årsaken til suksessen Mitsubishi opplever i Norge?

Den beskjedne engangsavgiften bidrar til at Mitsubishi Outlander PHEV en praktisk og romslig SUV som mange familier har råd til. Den lave avgiften medfører også gunstig finansiering via leasing, som er en finansieringsform mange velger.

Kjør på ren elektrisitet i hverdagen

Mitsubishi Outlander PHEV er en komfortabel SUV med firehjulsdrift, masse utstyr inkludert og god plass - perfekt for norske forhold. Når batterirekkevidden er på inntil 54 kilometer (NEDC/CO2MPAS)/45 kilometer (WLTP), får du samtidig unnagjort alle former for småkjøring samtidig som drivstoffkostnadene holdes svært lave.

En annen fordel med Outlander PHEV er at man ikke trenger å investere i en kostbar ladeboks til hjemmet for å lade batteriet. Det holder med en vanlig stikkontakt (maks 10A/jordfeilbryter type B). Les mer om sikker lading her

Bilen er også helt i toppklassen blant ladbare hybrider når det gjelder utslipp. I et forslag fra Elbilforeningen og Zero var Outlander PHEV én av kun 6 modeller (av totalt 20) på det norske markedet som får høyest miljørabatt.

Oppsummert

Det er mange fordeler med å velge en ladbar hybrid. For mange er den viktigste muligheten til å gjennomføre alle de daglige gjøremålene på ren strøm, noe som er svært positivt både for lommeboken og miljøet.

Skal du på ut på langtur, for eksempel frem og tilbake til hytta for helgen, drar du nytte av hybridløsningen som gjør at du får kraft til fremdrift fra to forskjellige kilder og på den måten slipper både "rekkeviddeangst" og "ladeangst". Deilig, ikke sant?